15.07.2022
01.07.2022
01.07.2022
Suomesta löydettiin muutama vuosi sitten hyttyslaji, joka pystyy levittämään malariaa. Vaikka asiasta ei ole tarve lietsoa paniikkia, on hyvä pysähtyä tutkimaan, mitä tauteja hyttyset voivat ylipäätään levittää täällä Pohjolassa.
Helsingin yliopiston virologian dosentti Essi Korhonen kertoi kesäkuussa Ilta-Sanomissa hyttysten levittämistä taudeista Suomessa. Hän totesi artikkelissa, että Suomessa tavataan tällä hetkellä kolmea hyttysten levittämää tautia – jänisruttoa, pogostantautia ja Inkoo-aivotulehdusta. Korhonen mainitsi kuitenkin, että hyttysten levittämät taudit ovat meillä onneksi suhteellisen harvinaisia.
Hyttysten levittämistä taudeista pogostantauti on levinnyt laajimmalle Suomessa. Toiseksi laajimmalle on levinnyt jänisrutto.
Hyttysenpistosta voi Suomessa pogostantaudin, eli nivelrokon. Tautia esiintyy erityisesti loppukesästä ja alkusyksystä, ja se on Sindbis-viruksen aiheuttama infektio. Suurin osa ihmisistä sairastaa nivelrokon lievänä tai oireettomana, mutta osalle virus aiheuttaa vaikean taudin. Pogostantaudin oireisiin kuuluvat laaja punapilkullinen ihottuma ja nivelkivut, sekä kuume ja imusolmukkeiden turpoaminen.
Ihottuma häviää yleensä noin viikossa, mutta niveloireet voivat jatkua viikkoja tai kuukausia. Joka neljännellä sairastuneella on nivelkipuja vielä kahden vuoden kuluttua tartunnasta. Pogostantautiin ei ole parannuskeinoa. Ainoa tapa suojautua taudilta on välttää hyttysenpistoja loppukesällä, erityisesti elo-syyskuussa.
Bakteerimuotoisista hyttysten levittämistä taudeista Suomessa on tavattu tularemiaa, eli jänisruttoa. Sen oireisiin kuuluvat haavat pistokohdissa, kuume ja imusolmukkeiden suureneminen.
Tauti paranee usein itsestään muutamassa päivässä tai viikossa, jos oireena on pelkkä kuume. Turvonnut imusolmuke voi kuitenkin kehittyä paiseeksi ja jopa puhjeta, jolloin tauti pahenee huomattavasti. Vakavat tautimuodot ovat Suomessa harvinaisia, mutta eivät mahdottomia. Tularemiaa epäiltäessä on aina syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Suomalainen jänisrutto on syytä erottaa Amerikassa esiintyvästä tularemiasta, joka on huomattavasti vakavampi tauti. Tämän vakavan yleisinfektion aiheuttaa eri bakteerikanta kuin Suomessa, ja 2–5 % sairastuneista menehtyy tautiin antibioottihoidosta huolimatta.
Inkoo-viruksen aiheuttama tauti on alidiagnosoitu, sillä suurin osa tartunnoista on oireettomia. Se voi kuitenkin aiheuttaa influenssan kaltaisen taudin, jonka oireisiin kuuluvat pahoinvointi, oksentelu, sekavuus, niskajäykkyys, päänsärky, uneliaisuus ja kouristukset. Oireellista tautia esiintyy erityisesti lapsilla, ja Inkoo-virus on lasten aivokalvontulehdusten mahdollinen aiheuttaja kesäaikaan.
Ihmisten verinäytteistä määritettyjen vasta-aineiden yleisyyden perusteella niin sanottu Inkoon tauti on hyvin tavallinen Suomessa.
Dosentti Essi Korhonen ennustaa Ilta-Sanomien artikkelissa, että uusia hyttysten aiheuttamia tauteja voi olla tulossa Suomeen. Tällaisia potentiaalisia tauteja ovat mm. Länsi-Niilin kuume ja Usutu-virus. Korhonen selittää ennustustaan sillä, että nämä virukset elävät normaalisti linnuissa ja hyttysissä. Suomen ja Afrikan välillä on hyvin aktiivista muuttolintuliikennettä. Lisäksi Suomessa on hyttyslajeja, jotka pystyvät levittämään näitä viruksia.
Myös ilmaston lämpenemisellä on vaikutuksensa uusien tautien leviämiseen Suomeen. Korhosen mukaan Suomessa on jo sellaisia hellejaksoja, jotka mahdollistavat virusten lisääntymisen hyttysessä.
Ainoa tapa välttyä hyttysten levittämiltä taudeilta on suojautua hyttysenpistoilta. Ja moni haluaa suojautua kutisevilta paukamilta, vaikkei olisikaan huolissaan taudeista.
Helppo ja tehokas tapa suojata koko seurue hyttysiltä on Thermacell-hyttystorjuntalaite. Valikoimasta löytyy sopiva tuote jokaiseen hyttyshyökkäyksille alttiiseen tilanteeseen pihalla, patiolla ja terassilla.
Kotiterassilla iltaa istuessa on pöytämalli paitsi tehokas, myös tyylikäs suoja hyttysiä vastaan.
Jos illan ohjelmaan kuuluu pihapelejä tai isommat puutarhajuhlat, on hyttystorjuntasarja nappivalinta. Laitesarjan avulla voi muodostaa juuri tarvittavan kokoisen ja muotoisen suoja-alueen.
Mikäli kesäpäivä ja -ilta kuluu mökillä puuhasta toiseen siirtyessä, voi perinteinen malli olla paras ratkaisu hyttysten torjumiseen.
Kun varautuu eri käyttötarkoituksiin useammalla laitteella, voi olla varma, ettei hyttyspilvi pääse yllättämään missään tilanteessa.